ویژگی های سبک مینیمال در معماری داخلی
تو مقاله های قبلیمون در مورد سبک مدرن و سبک کلاسیک گفتیم و امروز میخوایم در مورد سبک مینیمال بگیم. همین الان یک لیوان چای برای خودت بریز و تا آخر این مطلب همراهم باش تا در عرض 6 دقیقه با یکی از سبک های پرطرفدار طراحی داخلی آشناتر شی.
اول از همه این رو بگم که طراح های مینیمالیست به ساده بودن و ساده گرایی شهرت دارن چرا که با توجه به کاربرد فضا از حداقل ها استفاده میکنن. اصلا کلمه مینیمال یعنی حداقل و طراحان این سبک به خوبی این قاعده رو رعایت میکنن. مثلا در پلان واحد مسکونی، کف کل ساختمان حتی آشپزخانه از یک جنس طراحی و اجرا میشه. علت این کار توازن و آرامشی هست که این یکدستی ایجاد میکنه.
متریال مورد استفاده
بتن مهمترین مصالح مصرفی در این سبکه و برای جداره های داخلی و خارجی بدون استفاده از هیچ پوشش دیگه ای با همون ساختار طبیعی ولی بصورت صاف و صیقلی اجرا میشه ولی بعضی اوقات هم با رنگ سفید یا خاکستری پوشش داده میشن.
شیشه و یراق آلاتی از جنس کروم یا استیل یکی دیگه از پرکاربردترین تجهیزاتیه که در قالب جداره ها و بازشوها می بینیم.
ویژگی های چیدمان از نوع مینیمال
در این نوع چیدمان ما فقط در قسمت هایی که لازمه از فرش استفاده می کنیم. فرش های ساده و خلوت مثل گبه، گلیم یا قالی های ترکمن از فرش های مناسب این سبک هستن. برای کف هم از کفپوش های پارکت استفاده میکنن که رنگ و متریال طبیعی تری دارن.
یکی از نکاتی که در این سبک جالبه اینه که اصلا از کاغذدیواری در فضای مینیمال استفاده نمیشه. کاغذدیواری به دلیل تزیینی بودن و عدم کاربردش مورد تایید پیروان این سبک نیست. (در کل باید از هر چیزی که کاربردی نیست و تنها جنبه ی تزئینی داره و مزاحم هست دوری کنیم.)
چیدمان مبلمان باید طوری باشه که فضای آزاد و کافی در اطرافشون باشه چون اگه چیدمان بصورت تنگاتنگ باشه نوعی حس اغتشاش رو ایجاد میکنه.
اشیایی که روی دیوار قرار هست نصب بشن مثل تابلو، قفسه، لوستر و … باید بسیار کم باشن. یه اصطلاح جالبی که بین طراحان این سبک در این مورد هست اینه که دیوارها و سقف ها باید نفس خور برای چشم بوجود بیارن.( تکنیک فضای خالی )
در نظر داشته باشین که وسایل و تجهیزات مورد نیاز براساس کارکرد متمرکز بر چیدمان هندسی متقارن و ترکیبی از مهمترین ویژگی های این سبک هاست. ( برخلاف چیدمان مدرن که چیدمان متقارن رو نفی می کرد. )
اکسسوری های سبک مینیمال
از وسایل چوبی و چرم در مبلمان این مدل فضاها استفاده میشه. وسایل تزئینی مثل تابلوها و مجسمه ها تنها چند جز اصلی با نقش تکمیل کننده هستن و نقش القا کننده یا تعریف کننده ی ساختار فضایی داخلی رو داره.
رنگ های مناسب این سبک
رنگ هایی که در این سبک استفاده میشه ممکنه که خیلی تیره و خسته کننده یا روشن باشه و در بعضی مواقع هم از رنگ های درخشان و نمایشی استفاده می کنن.
وقتی ما یه مساحت زیاد مثل دیوار یا سقف داریم از رنگ سفید استفاده می کنیم که نقش کلیدی داره. استفاده از چند رنگ با کنتراست حداقل و حداکثری هم برای توازن بین اجزا و وسایل پرکننده داخل فضا تو این سبک دیده میشه.
. مطلب پیشنهادی : ویژگی های سبک کلاسیک در معماری داخلی
یه نکته ی مهم اینه که همیشه به این توجه کنین که یک ترکیب رنگی متوازن با حداقل استفاده از ترکیب رنگی در تمامی اجزا، مهمترین عامل در انتخاب رنگ فضای داخلی این سبکه.
برای انتخاب رنگ مناسب این سبک از رنگ هایی با ریشه طبیعی استفاده می کنیم.
نورپردازی مینیمال
نور مورد استفاده در این سبک صرفا در فضاهای مورد نیاز و تنها به عنوان یک عامل مصرفی در فضای داخلی کاربرد داره.
نوع و میزان استفاده از نور مصنوعی به صورت متمرکز و خطی و بیشتر از نورهای سفید و مهتابی هست تا در ترکیب نور گرم و آفتابی روزانه با نور مصنوعی نقش مکمل و تکمیل کننده ای رو ایفا کنن.
نور طبیعی فضاهای داخلی بسته به نوع کاربرد فضا متغیر هست. مثلا در فضاهایی که نقش عملکردی و حضور افراد در آن کمتر باشه استفاده از نور طبیعی با در نظر گرفتن بازشوهای کوچیکتر با جداره های خطی که نور رو به داخل هدایت میکنه میتونه مورد استفاده قرار بگیره ولی در فضاهایی که مستقیما با فضاهای بیرونی پیوند داره از بازشوهای حداکثری بهره میبرن و اینکه نورهای مصنوعی در طی روز رو به حداقل می رسونن. پس در فضاهای مینیمال مخصوصا در فضاهایی که عملکرد فضا بیشتر هست، نور طبیعی اولویت داره.
در سبک مینیمال از گیاهان میشه استفاده کرد؟
در این سبک ما از گل و گیاه استفاده می کنیم. البته بر اساس نوع عملکرد فضا استفاده از گیاهان در این سبک تنها نقش مکمل و مفهومی برای حس آرامش ساکنین و حاضرین در این فضاها رو داره.
پوشش گیاهی طبیعی بصورت استفاده از گلدان در اندازه های مینیاتوری و گیاهانی که همیشه سبز هستن با برگ های پهن و حجیم به مراتب کارکرد بیشتری دارن.
تو این سبک باغچه های خطی داخلی و درختچه های پرحجم و سوزنی استفاده نمیشه.
بایدهای سبک مینیمال
چند اصول که باید تو این سبک رعایت کنیم تا این سبک رو از سبک مدرن تشخیص بدیم رو با هم مرور کنیم :
- مبلمان مینیمال ارتفاع کمی داره.
- استفاده از حفره در فضا که از خصوصیات مینیمال هست.
- استفاده از پوشش خام بتن آرمه دیوارها با کیفیت و لطافت نازک کاری مینیمال
- استفاده از نور و شعاع مینیمال
- سنگ های بادبر که روی دیوار حفره و ریتم و تکرار ایجاد میکنن ( سنگ های بادبر به سنگ هایی گفته میشه که تو کارگاه با تیشه به شکل های نامنظم مربع و مستطیل درمیان و ظاهر خشن و زبری دارن. این سنگ ها هم تو فضای داخلی هم تو فضای خارجی به کار برده میشن. )
- تو فضا تیرآهن داریم و گچ نیست.
- سردی فضا با المان های آبی تشدید بشه. ( استفاده از رنگ آبی در دکوراسیون )
- تمام چفت و بست ها و جزییات رو می بینیم. ( هیچ تلاشی برای پوشاندن متریال ساخت نداریم. )
در طراحی داخلی مینیمال به دلیل کم بودن عناصر و عوامل تعریف کننده، محصول نهایی شباهت زیادی با ایده اولیه داره. به دلیل سادگی و خلوص مخاطب این امکان رو داره تا اثر رو طبق علاقه خودش تفسیر کنه.
. مطلب پیشنهادی : ویژگی های سبک مدرن در دکوراسیون داخلی
در پایان باید بگم که هدف هنرمند مینیمالیست استمرار اثر در بعد زمان هست. یعنی مد اثر رو از بین نبره. اثر باید در گذر زمان و بعد از دهه ها نیازمند تغییری نباشه.
بعنوان یک معمار لازمه هر روز برای پیشرفتت سطح اطلاعاتت رو ببری بالا و اینو بدون توی روند پروژه تجربه های زیادی بدست میاری که ترکیب این دو از تو یک متخصص می سازه.
دوست دارم اولین پروژه ی مینیمالی که بعد از خوندن این سبک میگیری یکی از درخشان ترین پروژه هات بشه.
دوست معمار من موفق و پرکار باشی 🙂
دیدگاهتان را بنویسید